Velkommen > Artikler > Nytårsaften
 
 
 
 
 
 

Nytårsaften


Af: Pia Graff Kristensen Nytåret skal snart skydes ind med knaldende raketter og lysende sole. Kun de færreste lader sig ikke betage af farvesymfonien, som i korte sekunder viser sig på den nattemørke himmel, for med det samme at blive overgået af et nyt festfyrværkeri. Anderledes er det for hunde. For dem er nytåret ofte et sandt mareridt Alt hvad, der hvæser, sprutter og/eller kommer fra oven reagerer hunde instinktivt på. De høje knald kan endog give øre smerter.
Hunde skal derfor gennem træning lære at blive tolerante over for lydene og lysene. En træning som bl.a. kan foregå ved hjælp af lyd cd’er (kræver vejledning og skal påbegyndes måneder før). Hvis hundene er paniske er en egentlig behandling nødvendig.
 
Forberedelserne til den store kulmination nytårsaften starter i dagene/ugerne op til den 31. december. For at hunden får den bedst mulige oplevelse af nytårsaften, skal hunden være afstresset. Hunde som enten pga. over-stimulering eller understimulering er stresset, vil overragere i situationen og oplevelserne vil derved blive forværret. Som hundeejer kan man derfor hjælpe sin hund til et godt udgangspunkt vha. afstress-ningsøvelser som giver mentaltræning. (Se eksempler nedenfor.) Og en mentalt træt hund er en velafbalanceret hund!
Afstressningsøvelser:
1.Hvis hunden er i stand til at spise (ikke angst), så lad den arbejde for alt sit foder. (Fødeindtagelse holder stressniveauet nede). Fordel f.eks. foderet ud over gulvet.
2.Kom godbidder i tomme køkken-rullerør, buk enderne i og lad hunden arbejde med at få godbidderne ud
3.Brug gerne aktiveringsgenstande med godbidder, så hunden kommer til at arbejde. Buster Fun Bone og Kong aktiveringsgenstande er gode -  kan selvfølgelig købes i Dyreadfærdsklinikken!
4.Marvben med frossen hundemad og godbidder på en snor (under opsyn).  Det er alle gode øvelser.
5.I dagene op til nytårsaften vil intensiteten af knald og raketter stige. Man skal som god hundeejer hele tiden være på forkant og sikre sig, at hunden ikke oplever dette mens den er alene f.eks. udenfor. Ofte er én dårlig oplevelse med fyrværkeri nok til at udvikle angst.

Selve nytårsaften:
1.Gå en god, lang tur med hunden inden det for alvor går løs med skyderiet.
2.Giv hunden nogle afstressningsøvelserne.
3.Tag ikke hunden med til nytårsfest. Menneskerne opfører sig anderledes end normalt.
4.Hunden må ikke være alene hjemme. Og den skal opholde sig i rum, den kender godt. Der skal være tændt lys i rummene, så fyrværkeriet ikke fornemmes så kraftigt.
5.Lad fjernsyn og radioer være tændte, så der bliver et lydtæppe. Ellers bliver kontrasten for stor, når det brager løs!
6.Og endelig: TRØST og AFSTRAFFELSE er bandlyst. For trøst vil forstærke angsten og afstraffelsen vil gøre oplevelsen yderligere negativ. Leg i stedet med Jeres hund!

  Søg på
dyreadfærdsklinikken.dk
 
 
 
 
 
Dyreadfærdsklinikken